Kwas salicylowy

    Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że kupując opakowanie kremu, stajemy się posiadaczkami dość zaskakujących składników kosmetyków. Co więcej, nie mając pojęcia o działaniu niektórych z nich, nie jesteśmy w stanie zweryfikować, czy wybrany przez nas produkt na pewno spełni nasze oczekiwania. Okazuje się zatem, że zbieranie informacji na temat pielęgnacji urody może być dla nas bardzo korzystne, bowiem dzięki temu skutecznie zaoszczędzimy swój czas i pieniądze, a także sprawimy, że wszelkiego rodzaju wykonywane czynności pielęgnacyjne będą poprawiać nasz wygląd, a nie doprowadzać do jego pogorszenia. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się zastosowanie kwasów w kosmetyce. Jeżeli chciałabyś się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat, a zwłaszcza poznać informacje dotyczące kwasu salicylowego, przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając na to kilka minut, unikniesz godzin niezdecydowania spędzanych w drogerii, a także wizyt u nieuczciwych kosmetyczek.

    Kwasy w kosmetyce

    Choć współcześnie produkty kosmetyczne reklamowane są jako innowacyjne z uwagi na odkrycie ich niesamowitego działania, to jednak nie powinnaś ulegać tym niezbyt ścisłym informacjom. Okazuje się bowiem, że kwasy w kosmetyce znane i stosowane są już od bardzo dawna. Oczywiście ich wyizolowanie z danych produktów nie było znane przed wieloma wiekami, jednakże już wówczas zauważono, że owoce cytrusowe bądź ocet winny świetnie działają na stan naszej skóry. Dziś grono tych substancji i ich potwierdzonych właściwości jest znacznie większe, dlatego też w ich różnorodności każdy może znaleźć coś dla siebie. Przy produkcji kosmetyków, jak i domowym robieniu kremów wykorzystuje się głównie kwasy owocowe, określane także mianem kwasów AHA. Okazuje się jednak, że dla skóry wrażliwej bądź skłonnej do alergii ich działanie jest zbyt intensywne. Z pomocą przychodzą kwasy beta-hydroksylowe, nazywane także kwasami BHA. Ich historia jest znacznie krótsza, bowiem zostały one wprowadzone do produktów kosmetycznych całkiem niedawno. W zasadzie jedynym przedstawicielem tego rodzaju substancji, które poprawiają nasz wygląd jest kwas salicylowy. Zobacz, jaką rolę odgrywa kwas salicylowy w kosmetyce.

    Kwas salicylowy w kosmetyce

    Pierwsze otrzymanie kwasu salicylowego jest potwierdzeniem powiedzenia, że często wynalazki są dziełem przypadku. Bez względu na to, w jaki sposób został on wynaleziony, należy powiedzieć, że współcześnie zastosowanie kwasu salicylowego jest dość duże. To właśnie on był głównym składnikiem wykorzystanym w pierwszych produkcjach leków. Obecny dziś w peelingach kwas ma bowiem wiele wspólnego z aspiryną, dlatego też ma on działanie zbliżone na przykład do domowej maseczki z aspiryny. Jakie ono jest? Okazuje się, ze kwas salicylowy jest nieco łagodniejszy od kwasów owocowych, jednakże nie zmniejsza to jego skuteczności w walce z trądzikiem albo zmianami, jakie w związku z jego wystąpieniem powstały. Poza tym ma on działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Świetnie sprawdza się zatem w gojeniu podrażnień. Oprócz tego jest on przede wszystkim używany z uwagi na działanie złuszczające. Usunięcie martwego naskórka jest niezbędne przede wszystkim podczas walki z rozstępami i przebarwieniami. Kwas salicylowy to również sposób na delikatne oczyszczenie skóry.

    Ciekawy artykuł? Podziel się nim ze znajomymi.

     

    Komentarze

    Więc aspiryna jednak jest genialna:)

    Dodaj komentarz

    Administratorem danych osobowych Użytkownika Serwisu jejuroda.pl, przetwarzanych na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002r. Nr 101, poz. 926) jest Nextweb Media Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Stanów Zjednoczonych 26a, 03-964 Warszawa, posiadająca NIP: 9512259071, REGON 141506115, zarejestrowaną w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy pod numerem 0000311202, kapitał zakładowy w wysokości 50 000 PLN. Dane osobowe Użytkownik podaje dobrowolnie w celu korzystania z usług świadczonych w ramach Serwisu w tym także wysyłania materiałów marketingowych na podany adres e-mail. Dane osobowe nie będą udostępniane podmiotom trzecim w celu realizacji ich działań marketingowych. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. W przypadku jakichkolwiek pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt z Administratorem Bezpieczeństwa Informacji: abi@nextwebmedia.
     

    Hit dnia

    Wydaje się, że prędzej czy później każda z nas zdecyduje się na to, by w jakiś sposób zmienić odcień swoich włosów. Nawet gdy w młodości będziemy starały się jak najbardziej oddalić od siebie ten...

    Najczęściej czytane

    Kiedyś styliści wyznawali zasadę, mówiącą, iż kolor cieni do powiek...
      Na pewno zapytane o niezapomniane stylizacje na głowie z przeszłych...
    Właścicielki skóry naczynkowej często wyobrażają sobie, że spotkała ich...
    Gwiazdy hollywood’u lubią eksperymentować jeśli chodzi o koloryzacj...
    Błonnik, zwany też włóknem lub włóknem pokarmowym, to duża...
    Jednym ze sposobów ozdabiania ciała są tatuaże. Lato daje możliwość ich pe...
    Wydaje się, że prędzej czy później każda z nas zdecyduje się na to, by w...
    Od zawsze zwracano uwagę na to, jak wyglądają kobiece oczy. Uwodzicielskie...
    Włosy są ozdobą każdej kobiety. Powinny być zdrowe, mocne i błyszczące....
    Na powitanie Nowego Roku – musisz lśnić. Przydadzą się zatem różnego...

    Ostatnie komentarze