jejuroda.pl

jejuroda.pl – uroda, zdrowie, dziecko

słodycze bez cukru
Zdrowie

Zdrowe słodycze – co warto kupić?

Cukier i sól określane są mianem „białej śmierci”. To dwa składniki, które bardzo niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie i są przyczyną wielu groźnych chorób.

Dlaczego cukier szkodzi?

Na początku trzeba wyjaśnić, że najbardziej szkodliwy jest biały cukier wytwarzany z buraków cukrowych, czyli sacharoza. To cukier złożony, który wymaga wytężonej pracy organizmu, by rozłożyć go na cukry proste.

Nadmiar cukru w diecie prowadzi nie tylko do nadwagi, ale przede wszystkim jest główną przyczyną cukrzycy, próchnicy zębów oraz chorób wątroby.

Dietetycy zalecają, by nie przekraczać dobowej normy spożycia cukru, która dla kobiet wynosi 6 łyżeczek a dla mężczyzn 9 łyżeczek cukru.

Problem polega jednak na tym, że w tej ilości należy uwzględnić także cukier zawarty w różnego rodzaju produktach przetworzonych. Producenci dodają go do wszystkiego, nawet wędlin, sosów wytrawnych.

Produkty bez cukru

Coraz bardziej świadomi konsumenci chętniej sięgają po słodycze bez cukru i bardzo słusznie. Nie oznacza to jednak, że rzeczywiście nie zawierają cukru, tym bardziej, że w smaku są słodkie. Cukier w nich zawarty, to cukier pochodzenia naturalnego, którego źródłem są owoce lub miód. Jest to cukier prosty, glukoza lub fruktoza, które nie mają szkodliwego wpływu na organizm.

Bez obawy o zdrowie możemy sięgać po batoniki, czekoladki lub cukierki z napisem bez cukru. W większości są to produkty przeznaczone dla diabetyków, ale można znaleźć także słodycze wysokoenergetyczne przeznaczone dla osób o dużej aktywności fizycznej. Doskonale uzupełnią spalone kalorie.

Wybierając słodycze lub inne produkty, należy unikać tych z napisem „bez dodatku cukru”. Rzeczywiście producent nie dodał do nich tradycyjnego cukru białego, ale zastąpił go jeszcze bardziej szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym lub innymi sztucznymi słodzikami. Przed ostatecznym zakupem zawsze warto poświęcić minutę na przeczytanie etykiety ze składem.

Desery bez cukru

Zdrowe słodycze można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy biały cukier zastąpić naturalnym miodem lub innymi bezpiecznymi cukrami prostymi, których do wyboru jest kilka. Do najbardziej popularnych należy stewia, ksylitol, erytrol lub serbitol. Zamiast cukru można stosować także naturalne syropy klonowe, z agawy lub z daktyli.

W przypadku ciasteczek, galaretek, czekoladek przygotowywanych z dodatkiem słodkich daktyli, bananów, dodatek cukru jest zbędny.

Nadmiar słodyczy z cukrem jest szczególnie niekorzystny dla dzieci, które uwielbiają słodkie napoje, lody oraz słodycze. To one najczęściej są przyczyną nadwagi u dzieci, dlatego warto kontrolować skład podawanych im słodyczy.